Wednesday, June 29, 2011

nak makan?? jom buat


fruit tartlet


tartlet shell2
·         tepung gamdum 250gm
·         gula castor 1 camca besar
·         secubit garam
·         mentega 125gm
·         telur 1 biji
·         susu segar( sekiranya perlu)

untuk kastard
·         susu segar 250ml
·         telur 1 biji
·         tepung kastard 15gm
·         tepung jagung 15 gm
·         gula kastor
·         esen vanilla 1/2 sudu teh

cara2 untuk kastard:
1.      susu panaskan sebentar
2.      dengan menggunakan wire wisk , putarkan bahan spt telur , tepung kastard, tepung jagung ,gula kastor dan esen vanilla.
3.      tuangkan susu yang talah dipanaskan tadi
4.      masakkan di atas api sederhana sehingga kastard mendidih dan pekat
5.      sejukkan sebelum digunakan

cara untuk shell:
1.      tepung gandum diayak bersama garam.
2.      gaul ramas tepung dan mentega sehingga menjadi serbuk roti
3.      masukkan telur ,gula kastor dan susu sehingga menjadi doh yang lembut. rehatkan doh 1/2 jam
4.      doh yang telah direhatkan tadi diletakkan di dalam acuan dan bakar.
5.      setelah kulit tart siap sapukan dengan coklat
6.      kemudian paiping dgn krim kastard
7.      kemudian susun buah diatasnya.

No comments:

Post a Comment